Co nás nejvíc zaujalo na GaLaBau 2024

GaLaBau je mezinárodní veletrh zahradní a krajinářské tvorby, městského mobiliáře a dětských a sportovních hřišť, který probíhá pravidelně každý sudý rok v bavorském Norimberku. Letošní, už pětadvacátý, ročník se konal v termínu 11. – 14. září a my jsme si jeho návštěvu samozřejmě nenechali ujít. 

GaLaBau 2024 patřil hlavně technice

Na GaLaBau jsme tentokrát vyslali naši Ivu a Katku – zástupkyně týmu zahradníků a projektantů. Veletrh se nesl převážně v duchu modrozelené infrastruktury, kdy velká část vystavovatelů nabízela inovativní řešení v adaptaci klimatu. Hodně patrný byl mezi vystavovateli také stoupající trend využívání pohonu elektrickou energií a AKU baterií, ať už v rámci menších pomůcek a nářadí typu motorových pil, tak i větší mechanizace. 

A právě ukázka výše zmiňované techniky na náš tým udělala asi největší dojem. Jmenovitě šlo např. o nakladače Avant, které používáme i my v Zeleném kole, nebo o funkce stroje Avant modelové řady E, který využívá pohon na elektrickou energii. Řidič zde názorně předváděl stabilitu stroje, jeho zdvihací sílu a využití různých nářadí jako je nivelátor, rotační brány či zametač.   

Další zajímavou vychytávkou ze světa strojů byl válec na trávníky s elektro pojezdem, který zároveň plní funkci sečky – oseje, zapraví a urovná osivo do půdy. 

Moderním zahradním prvkům vládne cortenová ocel

Hned v závěsu za technickými novinkami holky chválily povedené stánky zástupců okrasných školek a dodavatelů rostlin, které byly díky živým exemplářům vlastních rostlin opravdovou pastvou pro oči. A stejně tak je zaujala i široká nabídka trendy prvků z moderní cortenové oceli – zejména květníků a vodních stolů. Za zmínku ovšem určitě stojí i květníky dřevěné, často kombinovaných do praktických formací s lavicemi a úložnými prostory.

V rámci zahradní tvorby nás pak inspirovaly různorodé druhy dlažeb – od kamenných přes betonové až po zatravňovací. V souvislosti s nakládáním s vodou bylo k vidění množství chrličů a fontánek, které obzvláště efektně vypadaly v kombinaci s osvětlením. Nechyběla také prezentace filtrací, čerpadel a zavlažovacích systémů. 

Shrnuto a podtrženo, na GaLaBau si každý přišel na své – jak milovníci technici, tak obdivovatelé architektury a zeleně. I letošní ročník nám tak přinesl bohatou inspiraci a už se nemůžeme dočkat, až některé z nových poznatků vyzkoušíme v praxi.